Öğrencilerimizin seçecekleri enstrümanlarını teknik ve tarihi bağlamda bihakkın tanınmasına yönelik çalışmaların yapılmasının akabinde, metot ve meşk usullerinin harmanlandığı bir çizgide mesleki enstrüman eğitimleri, konusunda uzman sanatçı hocaların riyasetinde birebir gerçekleştirilmektedir.
Beden perküsyonundan ritmik kodlama çalışmalarına, renklerle kudüm çalışmalarından ritimli oyunlara ve küçük usullerin tatbikine kadar pek çok unsur bu derste yapılacaklar arasındadır. (Ulaşılan noktada öğrenilen usulleri temsil eden seviye şarkı, türkü ve ilahiler bu derste tatbik edilecek diğer unsurlardır.)
Türk Müziğinin başta çocuklar için bestelenmiş eserlerinin tatbikinin yapılacağı derste ek olarak; dil becerilerini geliştirme çalışmaları (diksiyon & fonetik alanlarının zeminini teşkil edecek çalışmalar), ses ve nefes egzersizleri yapılmaktadır.
Ayrıca anekdotlarla besteci hayatları, hikâyelerle müzik tarihi, ilahi icralarıyla mana-müzik düzleminde tasavvufi çalışmalar da bu dersin konuları arasındadır.
1. ve 2. sınıflarda öğrencilere temel teorik nota ve müzik bilgileri bu dersin kapsamı altında gösterilecek olup yine söz konusu ilk yıllarda renklerle nota eğitimi ve nota yerlerini teorik olarak tespit (bona) çalışmaları yaptırılacaktır. Bu aşamalarla temel nota bilgilerini edinen öğrencilerimiz 3. ve 4. sınıflarda solfej okuma çalışmalarına başlayacaktır. Son yıllarda ise öğrencilerimize basit makamlar hakkında nazari bilgiler de aktarılacaktır. Solfej çalışmaları kanun sazı eşliğinde yapılmaktadır.